Дигитализирани случаи

На оваа страница, партнерите на MobiReel презентираат низа различни случаи за дигитализација на филмови. Секој случај опфаќа уникатен наратив на технолошки стратегии од користење професионална опрема за дигитализација на филмови до употреба на креативни евтини решенија, прикажувајќи ги различните предизвици со кои се среќаваат во процесот на дигитализација на филмовите кои варираат од кревка архивска снимка до повеќе филмски ролни.


Дигитализирани случаи: Кинотека на Република Северна Македонија

НАСЛОВ: РУСАЛИСКИ ОБИЧАИ ВО ГЕВГЕЛИСКО

Документарен филм, Македонија, 1957, 22 мин., црно-бел, блуреј

Режија: Благоја Дрнков (Blagoja Drnkov), Сценарио: Вера Кличкова (Vera Klichkova)

Се работи за документарен филм посветен на Русалиите, една од машките обредни групи кои дејствуваат во зимскиот период помеѓу Божиќ и Водици за време на т.н. некрстени денови. Од другите групи во тој период се разликуваат по својата „чистота“, а белата облека што ја носат се поврзува со самовилите што владеат во овие денови и треба да ги победат. Со играњето ора мавтајќи со сабјите, тие ги бркаат злите сили или  лекуваат. 

Овој филм е снимен на 16мм филмска лента. Скениран е во Кинотеката во 2022 година на скенер Blackmagic Cintel и софтвер Davinci Resolve. Направена е основна дигитална реставрација и колор корекција. По завршувањето на процесите извадени се дигитални мастер копии во DPX, ProRes 4444.

НАСЛОВ: СРЕДБА

Краток игран филм, Македонија, 2003, 9.24 минути, во боја

Режија: Чаповски Петре

Сценарио: Чаповски Петре

Монтажа: Пешевски Кире

Содржина: Девојка се движи во природа, влегува во една куќа и легнува да спие. Сонува средба со својата баба. Двете се облекуваат во народна носија. Потоа одат низ селото, носат леб и бардак во рацете. Пристигнуваат до еден голем крст. Насекаде се протегаат полиња со жито. Кога девојката се буди, на масата во собата гледа во фотографија од баба ѝ, во лебот и во бардакот, кои не беа таму пред да заспие.

Филмот е дигитализиран со систем за дигитализација на видео лента, односно преку префрлање на аналогниот сигнал со видео картичка Blackmagic и програма за дигитализација Blackmagic media express во дигитален фајл во резолуција 720х576 пиксели.


Дигитализирани случаи: Stichting De Domijnen – Холандија

Неодамна добивме голема колекција стари филмови од фотографот Паулисен, која ја зачувуваме како 768 – Film- en fotocollectie Jan Paulissen („Колекција на филмови и фотографии Јан Паулисен“). Повеќето од овие филмови се 16 мм, но има и 8 мм филмови, а бидејќи имаме скенер Рефлекта 8 мм, направивме избор на филмови од 8 мм за дигитализирање. Не сакаме да чекаме предолго за да ги дигитализираме овие филмови, бидејќи барем еден од поголемите филмови има некои траги од винегар синдром, а овие филмови се чуваат заедно неколку години пред да ги добиеме.

НАСЛОВ: 768_film01 (Lourdes-Лурд)

Еден проблем на кој наидовме беше дека едвај има информации за филмовите: можеме визуелно да го прегледаме филмот, но (речиси) нема описи или датуми на филмовите, па моравме по случаен избор да избереме еден филм за дигитализирање. Прво избравме филм Normal8 кој беше во затворена (картонска) кутија и каде што можевме (на првата проверка) да не видиме оштетувања, прашина или распаѓање како што е винегар синдромот: се надевавме дека ќе биде релативно лесен филм за почеток. .

Дигитализацијата помина без никакви проблеми, го скениравме целиот филм од почеток до крај без незгоди. Потоа ја вчитавме датотеката на компјутер и ја проверивме, и изгледаше во ред.

Кога завршивме, го премотавме филмот и го вративме во кутијата – овој пат придружен со опис, па ако следниот пат го имаме филмот во раце (иако е дигитализиран, па не очекуваме да биде во скоро време, ако воопшто), ние всушност знаеме што е. Откако ќе дознаеме повеќе од колекцијата, ќе направиме попис, а потоа ќе  доделиме број за да можеме лесно да ги најдеме и физичкиот и дигитализираниот филм во иднина. Ова име ќе започне со 768, а ќе биде проследено со долна црта и број на залиха. Сега имаме привремено име, така што секогаш можеме да ја идентификуваме колекцијата на која  припаѓа.

Што се однесува до содржината на филмот, дознавме дека се работи за црно-бел филм и дека е снимен во Лурд, претпоставуваме некаде кон крајот на педесеттите или во шеесетите, бидејќи во него е и Renault Dauphine. Лурд беше, и сè уште е, место за аџилак во Франција.

НАСЛОВ: 768_film02 (Fruitoogstfeesten-Овошна берба)

Следниот филм што избравме да го дигитализираме беше еден од ретките со малку опис: на случајот пишуваше „Ј.П. Сент Гертрујда“. J.P. веројатно мисли на Јан Паулисен – креаторот на филмот. Сент-Гертрујд е белгискиот град Синт-Трујден. Не можевме да видиме никакви оштетувања и успеавме да го дигитализираме овој филм без никаков проблем. Во филмот гледаме транспарент со „Fruitoogstfeesten“ (прослави на бербата на овошје) и споменување на една година (1964). Можеме да ги видиме и општествата, кои сочинуваат голем дел од нашата култура. Секое село и секој град овде веројатно има (или на друг начин имал) неколку различни општества, многу од нив ги одржуваат нашите традиции живи, како што се оние во врска со карневалот или традиционалната милиција.

НАСЛОВ: Oogstdankfeesten

Откако слушнале за проектот MobiReel, добивме понуда да дигитализираме VHS лента за Oogstdankfeesten во Берг аан де Маас, село во близина на Ситард. Овие Oogstdankfeesten („фестивали на благодарност за жетвата“) се одржуваат секоја година во Берг аан де Маас и првично се одржувале за да му се заблагодарат на Бог за жетвата. Тие се одржуваат од 1948 година и така постојат оваа година, во 2023 година, веќе 75 години. Мислевме дека ова е одлична можност да ја дигитализираме оваа VHS лента оваа година.

За дигитализирање на оваа VHS лента, користен е Sharp VC-M24GM и програмата Cyberlink PowerDirector 12.

Оваа VHS лента на Oogstdankfeesten беше направена во 1984 година, што беше првата година со Кралицата на жетвата. Парадата беше снимена од Тван Кенингс. За среќа не наидовме на никакви оштетувања или проблеми со лентата при дигитализирање.

НАСЛОВ: Надминување Берг аан де Маас

На истата VHS лента, Тван Кенингс снимил и видео за поплавите на реката Маас (Меус) во истото село, Берг аан де Маас. Бидејќи видеото од Oogstdankfeesten се дигитализираше, логично беше да се дигитализираат и поплавите на Берг аан де Маас. Поплавите, за жал, не се единствени (најстарите фотографии што ги имаме од поплавите се од 1926 година), и ова не е првиот видео материјал што го имаме за поплавите, но тоа е првиот видео материјал што го имаме за поплавите од Берг ан де Маас. Ова е многу релевантен материјал, бидејќи пред две години, во лето, повторно имавме поплави, кои имаа големо влијание врз нашиот регион.


Дигитализирани случаи: Student Computer Art Society (SCAS)

НАСЛОВ: Реприказ на традиционални бугарски ритуали

Извор на филмот: Симеонка Чолмазова, Пламен Павлов и Стојанка Стојанова

Центар на заедницата „Спознај се себеси – 1895 г.“.

Филмот прикажува реприказ на традиционалните бугарски ритуали.

Филмот од 16 мм беше дигитализиран со пристап со ниска цена, користејќи дигитален фотоапарат, држач за фотоапарат и 16 мм винтиџ филмски проектор распореден во темна просторија.

Овој метод беше користен, бидејќи не беше достапен дигитализирач од 16 мм и има превисока цена. Резултатот не е совршен, но е соодветен за нискобуџетна дигитализација. По дигитализацијата, прилагодувањата на бојата беа применети преку софтвер за да се подобри крајниот резултат.


Дигитализирани случаи: Zeutschel GmbH

НАСЛОВ: СЕМЕЈСТВОТОВАГНЕР

Овие видеа се само многу мал дел од колекцијата на ролни и клипови направени од семејството Вагнер помеѓу 1950-тите и 1970-тите во Европа. Семејството има европско потекло на Мител, расте за време на Асбуршката империја во Австрија (Виена), а потоа се сели во градот Трст (Италија) по Втората светска војна.

Видеото е направено за да се потсетиме на среќните семејни моменти низ Европа и Израел.

Кратките ролни и видеа се направени помеѓу 1960-тите и 1970-тите со користење на Bentley super 8 видео камера, Chinon 8mm и Bolex H-16 mm видео камера.

Видеата се дигитализирани со помош на систем за дигитализација Reflecta Super 8mm и решение Retro-8 / 16 mm филм во HD.

Софтверот Blackmagic се користи за уредување и оптимизирање на дигитализираната работа што е зачувана во некомпресиран формат на датотека mpeg 4.

За да се управува со датотеката и да се пребарува преку системот за индексирање на базата на податоци, некои клучни зборови и метаподатоци се веќе однапред дефинирани.

За класификација на содржината се користи бесплатен софтвер со отворен код на Data Crown. Комерцијалното решение на TMS Gallery System и системот за управување со содржини за долгорочно зачувување на Preservica беа земени предвид од династијата Вагнер за зачувување и враќање на нивните спомени.

Корпус од микрофилмови се исто така достапни во архивата на семејството и тие се дигитализирани со помош на Zeutschel OM 1700.

Со цел да се одржи кревкиот материјал во добра форма, системот за контрола на температурата и влажноста е применет на целата архива за складирање, која моментално е зачувана од Вера и Карло Вагнер во Еврејскиот музеј во градот Трст. https://www.museoebraicotrieste.it/en/


Дигитализирани случаи: Регионална библиотека Петко Р. Славејков, Велико Трново – Бугарија

Во Бугарија, како и во повеќето европски земји, снимањето на домашни и непрофесионални филмови со рачни камери од 8мм и Супер 8мм беше широко практикувано во втората половина на 20 век до масовното воведување на видео форматите VHS и VHS-C. .

Многу луѓе сè уште ги чуваат своите ролни како сентиментален спомен бидејќи снимале свадби, патувања за разгледување, разни прослави и прослави.

Тимот на Регионалната библиотека во Велико Трново спроведе анкета меѓу јавноста и како резултат на тоа граѓаните ги обезбедија своите филмови за дигитализација и истражување.Презентираните филмски фрагменти илустрираат моменти од секојдневниот живот на бугарските граѓани – од приватен или од јавен аспект.

НАСЛОВ: Фрагменти.wmv

Комунистичка парада со заедничко учество на бугарски, советски и чешки делегации, 1970-ти; Типични моменти од летниот одмор на просечниот вработен – кампување на брегот, престој во мали приватни сместувања или големи државни хотели.

НАСЛОВ: Авто-саем

Деловно патување за посета на саем за автомобили (саем) во голем град од централна Европа, најверојатно Прага (сега Чешка, тогашна Чехословачка).

Непрофесионални записи на филм од супер 8мм.

Автор – непознат (случајна збирка).

Филмовите беа дигитализирани од Kodak Reels Film Digitizer во 2023 година, како дел од практични експерименти и самостојно проучување на библиотечниот тим. Не се направени прилагодувања на дигиталните копии.

Типичните несовршености на филм снимен од непрофесионален кинематографер се очигледни: недостаток на добро развиена идеја за заплетот, недоволно искуство во работа со камерата, што доведува до непрекинато и залутано движење на кадарот, неправилно фокусирање, кадрирање итн. Дополнително, случаите на неточно проценување на условите на светлина и температура, предолго (недели, месеци) оставање на неразвиен филм вчитан во камерата или неуспех да се следат технолошките процедури при развивањето на филмот не се невообичаени. Ова води до нарушувања на бојата, од кои некои не можат доволно да се компензираат дури и со модерни софтверски пакети за уредување видео.

Дополнителните фотографии и видеа прикажуваат моменти од процесот на претходна подготовка и вистинска дигитализација на расположливите ролни. Обрнето е внимание на најтипичните и најчестите проблеми – неправилно складирање на ролни од лента, што со текот на времето доведува до прогресивно неповратно оштетување, како и невнимателно работење со уредите за проекција, што предизвика делумно руптура на перфорацијата и како резултат на тоа. многу тежок процес на дигитализација.